luni, 12 martie 2018

Cauzele ce pot conduce la retracția gingivală

Deși diferă de la o persoană la alta, cele mai frecvente situații de retragere a gingiilor sunt:

- boala parodontala netratată sau tratată necorespunzător;
- perierea prea intensă sau folosind niște periuțe de dinți nepotrivite;
- bruxismul;
- dinții aliniați necorespunzători etc.

Extracția unui dinte conduce adesea la o scădere a volumului gingiilor și osului la acest nivel, mai ales când dintele este înlocuit cu un implant. Dacă sunt chiar mai mulți dinți vizibili e și mai devastator pentru pacient.

Din fericire această problemă poate fi rezolvată relativ ușor prin adăugarea unei mici zone de țesut în zonă, în special dacă este vorba de dinții anteriori.

Retracția gingivală este o problemă serioasă care poate conduce nu doar la probleme estetice ale dinților care, din punct de vedere vizual, par mai lungi decât în mod normal, dar mai ales la o mai mare sensibilitatea dinților, la apariția de carii, pierderea dinților.


Spălarea pe dinți cu o periuță care agresează gingia, precum și boala parodontală sunt două dintre principalele cauze de retracție gingivală, afecțiune stomatologică gravă ce poate conduce la:

- neîncrederea în sine;
- un zâmbet neatractiv;
- o sensibilitate crescuta a rădăcinilor dentare;
- carierea dinților;
- formarea mai rapidă a plăcii dentare;
- alte boli cronice ale gingiilor.

Există mai multe tehnici de corectare a retracției gingivale, în funcție de fiecare caz concret medicul stomatolog experimentat fiind acela care poate alege cea mai bună soluție.

Cum se procedează în cazul retragerii gingiei?

Retracția gingivală din zona unuia sau mai multor dinți se rezolvă prin grefarea de țesut biocompatibil menit ca să facă o completare a ceea ce lipsește, precum într-un joc de puzzle se așează o piesă necesară.

Se poate face o prelevare de țesut chiar de la pacient, din zona palatina, dar este o metodă ce poate crea durere și disconfort.

Din fericire, în prezent există și alte soluții de ultimă oră în materie de materiale ce se pot utiliza pentru grefele gingivale.

Deși este o intervenție delicată, prin acest procedeu de grefare stomatologică se protejează dinții de parodontoză și sensibilitate, iar stima de sine a pacientului ajunge iar la cote mari.

Ce trebuie făcut după o grefă gingivală

După efectuarea grefei gingivale zona respectivă trebuie protejată foarte bine până la vindecare.

Recomandările stomatologice în acest sens diferă de la un pacient la altul și trebuie respectate cu sfințenie.

Nu trebuie periată zona respectivă până la vindecarea totală, trebuie evitat a se mesteca alimentele în apropierea regiunii unde s-a pus grefa gingivală, este nevoie sa fie luate conform prescripțiilor medicului stomatolog inclusiv anumite medicamente (antibiotice și analgezice) și să se clătească cavitatea bucală cu o apă de gură special recomandată.

Este nevoie de un periaj executat corect și ulterior, nu doar în perioada de refacere de după intervenția stomatologică, de controale dentare periodice efectuate la 3 sau la 6 luni, pentru menținerea nu doar adicțiilor, dar și a dinților și gingiilor în stare bună de sănătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu